Zapiekanka z serem i szynką

27.5.15 0 Komentarzy A+ a-


Ten post powstał prawie roku temu, nie mam pojęcia dlaczego go nie opublikowałam (prawdopodobnie z powodu brzydkich zdjęć, których jakoś nie miałam okazji poprawić...). Przepis jest bardzo szybki do wykonania, a zapiekanka wychodzi naprawdę smaczna.



Składniki:


• 40 dag makaronu (najlepiej kokardki lub rurki), u mnie pełnoziarnisty,
• pół słoiczka koncentratu pomidorowego (około 10 dag),
• 20-30 dag sera żółtego,
• 20-30 dag dowolnej wędliny,
• zioła prowansalskie (oregano, bazylia)
• sól, olej/oliwa.

1. Gotujemy makaron al dente. Do wody dodajemy łyżeczkę soli i trochę oleju/oliwy, żeby makaron nie skleił się podczas gotowania.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, mieszamy zioła z koncentratem. Można dodać trochę soli, ale ja nie dodaję.
3. Po ugotowaniu makaronu, odcedzamy go i mieszamy z sosem (czyli koncentratem z ziołami).
4. Do naczynia żaroodpornego kładziemy: makaron, szynkę, ser, makaron, szynkę, ser. Dodatkowo można wierzch posypać ziołami.
5. Zapiekamy w temperaturze 200-250 °C przez około 15-20 min., aż rozpuści się ser.
 6. Gotowe! Smacznego!
 

Dziękuję za komentarz!